کنیبالیزیشن چیست؟

کنیبالیزیشن چیست

امروزه برای بهتر شدن سئو ی سایت ها بحث های زیادی در پیرامون این موضوع می شود، ما در این رابطه مقالاتی را در وب سایت آژانس دیجیتال مارکتینگ وبتانیک گنجانده ایم که کدام ویژگی ها تاثیر مثبت دارد و کدام یک تاثیر منفی دارد. از جمله موضوعاتی که به آن پرداخته می شود کنیبالیزیشن یا هم نوع خواری است که ما در ادامه به تاثیر داشتن یا نداشتن این مقوله در پیشرفت سئو می پردازیم.

شاید برای شما پیش آمده باشد که برای جستجوی موضوعی از یک پیج دو یا چند صفحه نشان داده می شود. اما آیا این اتفاق خوب هست یا نه. قطعا همیشه این اتفاق خوب نیست زیرا ممکن است به این معنی باشد که صفحات شما در حال بلعیدن هم و یا رقابت با هم هستند.

Cannibalization یا هم نوع خواری می تواند تاثیر منفی بر روی سئوی سایت ما بگذارد پس باید به دنبال راه هایی برای گذر از این بحران باشیم. کنیبالیزیشن یکی از مباحث مهم در بخش آموزش سئو داخلی است.

 

کنیبالیزیشن در بازار خرید و فروش:

این واژه فقط مختص سئوی سایت ها نیست بلکه در دنیای خرید و فروش نیز کاربرد دارد. به این صورت که ممکن است یک تولید کننده با معرفی محصول جدید خود باعث پایین رفتن درخواست برای یک محصول دیگرش شود و پدیده ی هم نوع خواری به وجود بیاید.

این اتفاق در بازار موبایل زیاد دیده می شود مثلا: آیفون وقتی گوشی جدید خود را معرفی می کند همه خواهان این مدل جدید می شوند و در خواست برای مدل های پایین تر کم تر می شود و یا حتی باعث می شود این شرکت تولید یه سری از مدل های گوشی را متوقف کند

 

Keyword چیست؟

اگر در یک سایت چند صفحه حول یک کلمه ی کلیدی و یا مفهوم یکسان باشند آن گاه موتور های جستجو قادر نیستند که تشخیص بدهند که کدام صفحه مفهوم را بهتر می رساند پس در نتیجه هر دو صفحه را نشان می دهد. کاربر نیز که نمی داند چه تفاوتی دارند به طور تصادفی روی یکی از آن ها کلیک می کند که باعث می شود شانس بازدید از صفحه ی دیگر گرفته شود و صفحات هم دیگر را ببلعند و در پایان سئوی سایت پایین بیاید.

تصویر زیر که از سایت فیدیبو است گویای این موضوع است:

Cannibalization

اما همیشه این گونه نیست!

پیشنهاد ما این است برای اطلاعات بیشتر درباره ی Keyword مقاله ی چگالی کلمه کلیدی چیست مطالعه شود.

 

چگونه بفهمیم Cannibalization رخ داده است؟

اگر در نتیجه ی جستجو برای یک موضوع دو پیج از یک سایت بالا بیاید اما کاربر بتواند براحتی تشخیص دهد که کدام صفحه به هدف آن نزدیک تر است دیگر  هم نوع خواری رخ نداده است. به تصویر زیر دقت کنید:

 No Cannibalization

چرا Cannibalization باعث پایین آمدن سئوی سایت می شود؟

  • گاهی برای یک کلمه ی کلیدی یک صفحه از پیج ما نشان داده می شود اما با گذشت زمان صفحات دیگر مان نیز نمایش داده می شوند. این مشکل باعث تغییر URL ها می شود و گوگل تشخیص نمی دهد کدام صفحه گزینه ی مناسب تری برای کاربر است. و صفحه ای که تا دیروز آمار بالایی از کلیک کردن کاربران داشته است الان دیگر نمایش داده نمی شود پس طبیعتا سئوی آن پایین می آید.

 

  •  تغییر صفحه ی هدف باعث تغییر در جایگاه سایت می شود. مثلا یک صفحه رتبه ی 5 دارد و دیگری رتبه ی 10 دارد که این یعنی جایگاه ما در حال تغییر است.

 

  • دو صفحه از سایت ما که پاسخ مناسبی به کاربر می دهند باعث می شوند که ما ندانیم کدام پیج مناسب تر است و برای اولویت دهی به لینک ها به مشکل بر می خوریم. و به جای تمرکز بر یک صفحه باید روی چند صفحه تمرکز کنیم که کارایی سایت را پایین می آورد.

 

  • مشکل دیگر این گونه است که ممکن است یک صفحه به اشتباه برای کاربر نمایش داده شود. به این صورت که صفحه ی دسته بندی به جای نوع مشخص محصول یا بر عکس نشان داده شود. به شکل زیر توجه کنید، چون برای سرچ کاربر فقط یک نوع محصول به جای دسته بندی انواع محصولات نشان داده شده است احتمال رغبت کاربر برای خرید از سایت کاهش می یابد.

رغبت پایین برای خرید

 

اما سوالی که مطرح می شود این که چگونه از این پدیده یعنی هم نوع خواری جلوگیری شود؟

سایت هایی وجود دارند که صفحات زیادی دارند و یا آنقدر بزرگ و وسیع هستند که توسط یک تیم مدیریت می شود پس طبیعتا جلوگیری از این پدیده کار دشواری است اما نشد ندارد. روش هایی وجود دارد که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم؟

  • با استفاده از گوگل سرچ کنسول: گوگل سرچ کنسول یکی از بازار های ما برای بررسی سئوی سایت است. ما می توانیم از ان طریق کلمه کلیدی را مشخص کنیم تا صفحات مربوطه را نمایش دهد و اگر چند صفحه آمار یکسانی در رابطه با این کلمه ی کلیدی داشتند باید از نظر کنیبال شدن بررسی گردند.

گوگل کنسول

 

  • از تکنیک Site استفاده کنید: علاوه بر گوگل کنسول که گفته شد تکنیک ساده و کاربردی به نام Site هم وجود دارد. اگر می خواهید اطلاعات از سفر به مشهد را بگیرید مانند شکل زیر اقدام کنید:

استفاده از تکنیک site

مشاهده می کنید که از یک سایت آمده ولی یکی سفر به مشهد و دیگری سفر یک روزه به مشهد است پس این دو صفحه هم دیگر را نمی بلعند.

مشکلی که این دو روش دارد این است که باید به صورت دستی وارد کنید و خیلی وقت می گیرد.

 

چگونه مشکل کنیبالیزیشن را حل کنیم؟

  • لینک سازی داخلی را باز بینی کنیم: لینک سازی داخلی باید به گونه ای باشد که گوگل صفحات با اهمیت با کلمه ی کلیدی خاص آن بشناسد. از صفحات دیگر سایت برای یک کلمه کلیدی فقط به یک سایت لینک دهیم. این گونه گوگل متوجه می شود که هر صفحه تمرکز بر چه موضوعی دارد.

 

  • ادغام کردن محتوا ها: اگر برای یک کلمه ی کلیدی خاصی چندین صفحه شناسایی شدند، بهتر است آن ها را ادغام کنیم. این کار باعث حل شدن مشکل صفحات فقیر و کم محتوا نیز می شود. و قطعا صفحه ای غنی و با محتوا تر که امتیاز بالایی را هم می گیرد بدست می آوریم.

 

  • استفاده از تگ کنونیکال: این تکنینک به ربات های گوگل کمک می کند که صفحات را اولویت دهی کند. گاهی چند صفحه با موضوع مشابه یا کاملا یکسانی وجود دارد که بنا به دلایلی نمی توان آن را حذف کرد. در نتیجه یکی از صفحات را صفحه ی اصلی در نظر میگیریم و آدرس کنونیکال صفحات دیگر را برای آدرس این صفحه قرار می دهیم.

 

  • استفاده از تگ نوایندکس: گاهی اوقات صفحات کنیبال شده را نمی توان حذف کرد. پس برای حل مشکل می توانیم از ایندکس کردن صفحات مشابه خود داری کنیم.

 

  • استفاده از از ریدایرکت 301: اگر صفحات کنیبال شده، ورودی ارگانیک قابل توجهی دارند پس از ادغام کردن محتوای آن ها و بهینه کردن سئوی داخلی، صفحات مشابه و تکراری را به صفحه ی اصلی ریدارکت 301 کنید.

 

جمع بندی

با توجه به توضیحاتی که دادیم هر پدیده ای را نمی توان کنیبالیزشن خواند. اگر برای موضوعی از یک پیج، دو صفحه نمایش داده شد اما هر کدام به نیاز متفاوتی از کاربر پاسخ می دهند نه تنها کنیبال نیست بلکه بسیار خوب است اما اگر دو صفحه به یک نیاز، پاسخ یکسان دهند هم نوع خواری است. شما اگر با این مشکل مواحه شدید می توانید برای رفع مشکل کنیبال شدن سایتتان به بخش ریکاوری رنک سئو مراجعه بفرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات

فهرست مطالب

محبوب ترین دسته بندی ها

ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟