در این مقاله به بررسی یکی دیگر از مباحث آموزش سئو داخلی می پردازیم که برنامه ی CDN است. قطعا در دنیای مجازی با کند بودن بارگیری صفحات، باز نشدن فیلم و یا عکس ها روبرو شده اید که این اتفاق ها در گذشته به خاطر سیستم های Dial up یا ADSL بود.
در دنیای امروزی که اینترنت های پرسرعت روی کار آمده اند اگر چنین کندی ای در سرعت اینترنت پیش بیاید قطعا اشکال از طرف سرور است. بنابراین شرکت های کوچک و بزرگ سعی بر آن دارند تا با فناوری CDN اطلاعات را با سرعت بالا به مانیتور های شما انتقال دهند.
Cdn ( content delivery network ) چیست؟
هنگامی که می خواهید سرعت دست یابی به اطلاعاتتان بالا رود باید CDN خریداری کنید. و موقعی که از عملکرد آن اطلاع پیدا کنید متوجه می شوید که از چه ترفندی برای بالا رفتن سرعت دسترسی به اطلاعات استفاده می کند. هنگامی که CDN ساخته می شود در نقاط مختلف جهان و در کشورهای متفاوتی با فاصله های جغرافیایی مختلف سرور هایی کانفینگ و مستقر می شوند. و به این صورت عمل می کنند که داده ها را از سرور اصلی دریافت می کنند و در کش خود ذخیره می کنند و بر اساس ISP ای که کاربر دارد اطلاعات را از نزدیک ترین نقطه در اختیار او قرار می دهند تا سرعت دریافت اطلاعات کاربر بالا برود. اگر توجه کنید سایتی مانند گوگل که از تکنولوژی CDN استفاده می کند خیلی سریع برای کاربران باز می شود اما در عوض سایتی که در نقطه ی دوری از کاربران باشد به کندی لود می شود.
نکته مهم: فقط داده های ایستا توسط شبکه ی CDN کش می شوند. مانند فایل های ccs، جاوا اسکریپت و ویدئو و پی دی اف.
اما فایل های پویا یا داینامیک مانند صفحات HTML و متن ها توسط سرور اصلی دریافت می شود و پردازش می شود.
مزیت های به کار بردن CDN
- سرعت بارگزاری بالا می رود و صفحات در سیستم کاربران نشان داده می شود.
- امنیت سایت ها افزایش می یابد و از ورود اسپمر ها جلوگیری می شود.
- پهنای باند شما افزایش می یابد. به طور مثال: شما اگر دارای پهنای باند 5 هستید و از CDN ای که 4 نود دارد استفاده می کنید پس دارای پهنای باند 5*4 یعنی 20 می شوید.
- کاهش زیاد هزینه ها زیرا کاربران به صورت اشتراکی از سرور ها استفاده می کنند.
- نصب آن بسیار راحت است.
- از آنجایی که سرعت بارگذاری شما بالا می رود پس رتبه بندی سایت شما از نظر موتور های جستجو گر نیز بالا می رود.
- به علت تقسیم ترافیک و load balancing پایداری سرور شما بالا می رود.
نحوه ی کار کردن CDN
شبکه ی CDN بسیار کارامد است و می تواند به شرکت های کوچک و وب مستر های سایت های خصوصی قدرت سایت های بزرگ را بدهد. حال به نحوه ی کارکرد آن می پردازیم:
- اطلاعاتی از سایت شما را که قابل دانلود هستند ( مانند css، جاوا اسکریپت، مولتی مدیا و … ) را روی node یا همان سرور های CDN که در سرتاسر جهان هستند کپی می کند.
- سپس پس از بازدید کاربر از سایت شما و در خواست برای فایلی، این فایل را نودی که از نظر موقعیت جغرافیایی نزدیک ترین فاصله را با کاربر قرار دارد، دانلود می شود.
- و در نهایت اطلاعات دانلود شده و به کاربر تحویل داده می شود.
پس اگر کاربری از وب سایتی اطلاعات بخواهد نزدیک ترین نود این اطلاعات را به او می دهد حال اگر شبکه ی CDN خراب باشد مشکلی در تحویل اطلاعات پیدا نمی شود زیرا اطلاعات از سرور اصلی به کاربر انتقال می یابد تنها تفاوت در این است که سرعت انتقال پایین می آید.
نحوه ی ذخیره سازی در CDN
مهم ترین بخش شبکه های CDN، بحث ذخیره سازی یا کش کردن اطلاعات است. که در ادامه به نحوه ی آن می پردازیم.
هنگامی که کاربری به وب سایتی مراجعه می کند و در خواست اطلاعات ایستا را دارد. این در خواست به سرور اصلی داده می شود و از آن جا به سرور های لبه ( edge server ) که مخصوص ذخیره سازی هستند انتقال داده می شود پس اگر دوباره کاربری از وب سایت همان اطلاعات را بخواهد دیگر به سرور اصلی نمی رود بلکه سرور های لبه این اطلاعات را در اختیارش قرار می دهند.
CDN چگونه سرعت بار گذاری سایت را بالا می برد؟
شبکه ی توزیع محتوا در سراسر جهان توزیع شده است، که فاصله ی کاربران را با سرور ها کاهش می دهد و همان طور که گفته شد اگر فاصله ی کاربر با سایت در خواستی زیاد باشد پس اطلاعات از نزدیک ترین دیتا سنتر در اختیار او قرار می گیرد که با این کار زمان انتظار کاهش می یابد و سرعت دانلود بالا می رود. با بهینه کردن سخت افزار ها و نرم افزار ها مثل لود بالانسینگ این امکان به کاربران داده می شود تا سریع تر به اطلاعات دسترسی داشته باشند. در ضمن CDN فابل ها را از طریق تکنیک هایی فشرده می کند و با این کار سرعت انتقال داده ها را افزایش می دهد.
مانند هر سیستم دیگر، CDN هم در کنار مزیت های فراوانش معایبی نیز دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
معایب شبکه CDN
- نحوه ی راه اندازی و تنظیم CDN زحمت زیادی برای کاربران دارد: حتما این این سوال برای شما پیش آمده است که چرا با وجود مزیت های فراوان این شبکه چرا همه ی شرکت ها و صاحبان کسب و کار ها از این تکنولوژی استفاده نمی کنند. جواب این است، به خاطر این که راه اندازی شبکه ی CDN بسیار سخت است و تنظیم آن زمان زیادی می خواهد.
- روی فایل های سایت خود کنترل کامل نخواهید داشت: باید این اصل را در نظر داشته باشید که همیشه شخص ثالثی به فایل های شما دسترسی دارد که این موضوع شاید خیلی برای شما خوشایند نباشد.
- هزینه ی بالا: CDN به خاطر خدماتی که ارائه می دهد به صورت مستقیم هزینه ای را دریافت می کند. اما باز هزینه های پنهانی نیز دارد به این صورت که ممکن است برای انتقال یک فایل هزینه ای جدا را دریافت کند.
رابطه ی CDN با بالا رفتن سئو وب سایت
جلب رضایت کاربران همیشه اولویت گوگل بوده است. از آن جایی که اگر سرعت انتقال داده ها بالا رود، باعث می شود که کاربران هر چه سریع تر به هدف خود برسند پس در نتیجه این امر منجر به رضایت کاربران و بالا رفتن رتبه بندی نزد گوگل می گردد.
با استفاده از CDN این امر محقق می گردد و باعث می شود تا خزنده های گوگل به راحتی در وب سایت شما بگردند و سرعت ایندکس بالا برود و رتبه بندی وب سایت شما نزد گوگل بالا برود.
از طرف دیگر هم به علت بالا رفتن سرعت وب سایت پس رضایت کاربران را در پی دارد، و این ها همه یعنی بالا رفتن سئو وب سایت شما.
انواع شبکه های توزیع محتوا
باید این را بدانید که CDN انواع مختلفی دارد و این که کدام را انتخاب می کنید تاثیر بسازیی در کیفیت کار شما دارد. هر یک از CDN ها ویژگی هایی دارد که باید بر حسب نیازتان یکی از آن ها را به کار ببرید.
- Push CDN: در اینجا push به معنای هل دادن است. به این صورت که صاحب سایت تمامی اطلاعاتی را که می خواهد به صورت دستی وارد شبکه CDN می کند. مشکلی که در اینجا وجود دارد این است که این کار بسیار زمان بر است اما در عوض ایمنی بیشتری دارد زیرا صاحب سایت خود تسلط کامل بر این که چه اطلاعاتی را در اختیار CDN بگذارد، دارد.
- Pull CDN: در این روش اطلاعات از وب سایت به صورت اتوماتیک به CDN داده می شود و نیازی نیست دیگر دستی این کار انجام پذیرد. پس خیالتان از از بارگذاری اطلاعات راحت است و دیگر زمانی برای آن صرف نخواهید کرد.
جمع بندی
در این مقاله درباره ی شبکه های توزیع محوا یا همان CDN صحبت کردیم. متوجه شدید این شبکه ها مزایای فراوانی دارند که می توان از معایب آن چشم پوشی کرد. پیشنهاد ما این است که حتما اگر وب سایتی دارید از این شبکه ها استفاده کنید تا بتوانید خیلی سریع سئو و رتبه بندی سایت خود را بالا ببرید. در صورتی که سوالات بیشتر در این زمینه دارید می توانید از بخش مشاوره سئو ما کمک بگیرید.