معیار هایی زیادی برای ارزیابی وب سایت ها و تعیین میزان و رتبه ی آن ها وجود دارد. ما مقاله های زیادی در این باره نوشته ایم در قسمت آموزش سئو و آموزش سئو داخلی قرار داده ایم. یکی دیگر از این معیار ها که در این جا به آن می پردازیم بانس ریت است که در ادامه مفهوم دقیق آن را توضیح می دهیم.
بانس ریت چیست؟
Bounce Rate همان نرخ پرش است به این معنی که اگر کاربری وارد سایت شما شود اما بدون آن که به قسمت های دیگر سایت شما سر بزند، از صفحه خارج شود یا به اصطلاح می پرد. قطعا هر طراح سایتی دوست ندارد کسی سریع سایت او را ترک کند و نرخ پرش بالایی داشته باشد. مثال در دنیای واقعی در این باره به این شکل است که فروشنده ها از این که مردم به مغازه یشان بروند و با آن ها تعامل کنند و به کالا های دیگر سر بزنند بسیار خوشنود می شوند اما اگر مشتری ای فقط ویترین را نگاه کند و سریع آن جا را ترک کند پرش رخ می دهد. اگر تعداد این گونه مشتری ها زیاد باشد پس باید علت را پیدا کرد و راه حلی برای آن داشته باشند.پس در کل مدیر یک وب سایت دوست دارد که کاربر وقتی به سایت او سر می زند کار هایی از قبیل زیر انجام دهد:
- صفحات دیگر را نیز ببیند.
- روی تبلیغات کلیک کند.
- در بخش پیشنهادات و انتقادات چیزی بنویسد.
- از تیم پشتیبانی در خواست کمک کند.
- ویدئو ها را ببیند.
- از سایت خرید کند
- و…
نحوه ی محاسبه ی بانس ریت
برای محاسبه ی Bounce Rate لازم است دو مفهوم سشن ( Session ) و هیت ( Hit ) را نیز بدانید.
سشن ( Session ) چیست؟
کاربر هر اقدامی را که در سایت انجام می دهد، گوگل آنالیتیکس به صورت پیش فرض یک زمان 30 دقیقه برای نشست او در نظر میگیرد. هر فعالیت جدیدی که کاربر انجام دهد زمان ریست می شود و دوباره 30 دقیقه در نظر گرفته می شود. به شکل زیر توجه کنید:
کاربر در 20 دقیقه خرید خود را تکمیل کرده سپس بعد از تکمیل خرید از سایت خارج می شود که با کلیک بر روی تکمیل خرید 30 دقیقه ی دیگر به نشست او اضافه می شود.
هیت ( Hit ) چیست؟
کارهایی که کاربر در تصویر بالا انجام می دهد یک هیت یا در خواست کاربر از سرور است. گوگل آنالیتیکس در خواست هایی مانند باز کردن صفحه را شروع یک سشن در نظر می گیرد اما وقتی که کاربر روی دانلود کلیک می کند را هیت در نظر نمی گیرد و متوجه آن نمی شود.
پس ما دو دسته در خواست از جانب کاربران داریم
- Interaction Hit: در خواست هایی که به عنوان تعامل کاربر با سرور شناخته می شوند و سشن را تمدید می کنند.
- Non- Interaction Hit: در خواست هایی که بر روی سشن هیچ گونه تاثیری ندارند.
گفتیم که در خواست باز کردن صفحه ی جدید، یک نشست در نظر گرفته می شود اما برای بقیه ی کارهایی که کاربر در وب سایت انجام می دهد می توانید با استفاده از گوگل تگ منیجر به آنالیتیکس بفرستیم و خود مشخص کنیم که سشن در نظر گرفته شود یا نه.به طور مثال می توانیم با استفاده از تگ گوگل منیجر دانلود کردن را یا تماشای ویدئو را نشست تلقی کنیم. و حتی با استفاده از این تگ می توانیم برآوردی از این که کدام عمل در سایت بیشتر عمل می شود را بدست بیاوریم. در نتیجه گوگل آنالیتیکس بدون تگ منیجر تقریبا ارزشی ندارد.
حال نوبت آن رسیده است که نرخ پرس را محاسبه کنیم:
Bounce rate به این صورت است که نسبت سشن های تک هیت به کل سشن های سایت
بر اساس موارد گفته شده این اقدامات پرش حساب می شوند:
- کاربری که از سرچ گوگل وارد وب سایتی می شود و سریع خارج می شود.
- کاربری که با آدرس مستقیم وارد پیج می شود و سریع خارج می شود.
- کاربری که 40 دقیقه در وب سایت بماند در حلیکه سشن 30 دقیقه باشد بازم پرس حساب می شود.
میزان ارتباط سئو با بانس ریت چگونه است؟
از آنجایی که در بانس ریت خیلی از فاکتور ها قابل دست کاری هستند پس یک فاکتور ضعیف برای محاسبه ی میزان سئو سایت به شمار می رود. تا جایی که بار ها مدیران سایت های گوگل اعلام کرده اند که از نرخ پرش برای میزان سئو پیج ها استفاده نمی شود. اما از آنجایی که اگر کاربری وارد پیجی شود و سریع از آن خارج شود موتور های جستجو متوجه این موضوع می شوند و اگر این پرش ها زیاد اتفاق بیفتد قطعا روی رتبه بندی سایت تاثیر می گذارد که این مسئله نیز در نهایت بر روی سئو سایت تاثیر می گذارد.
راه های کاهش بانس ریت سایت ها
- بهینه کردن محتوا: اولین امتیاز مثبتی که یک سایت می تواند داشته باشد غنی بودن و جذاب بودن و کاربر پسند بودن آن محتوا است. اگر این گونه باشد کاربر حتی راغب می شود که به پیج های دیگر سایت نیز سر بزند. به نکته ی مهمی که در این راستا باید دقت داشته باشید این است که باید به محتوای سایت با خواسته ی کاربر سنخیت داشته باشد یعنی اگر سایت شما درباره ی فروش تجهیزات موبایل هست نباید در آن درباره ی مسائل سیاسی یا ورزشی مطلب بگذارید این باعث می شود که کاربر سریعا سایت را ترک کند.
- محتوا باید خوانا و روان باشد: وب سایت هایی زیادی هستند که هر کدام محتوا های مختلفی دارند. ما باید سعی کنیم علاوه بر بهینه سازی محتوا به جذاب بودن آن نیز دقت کنیم. می توانیم برای این کار از تصاویر، تیتر های جذاب و نقل قول ها یا هر چیزی که کاربر را تشویق به ماندن در سایت می کند استفاده کنیم.
- از پنجره های پاپ آپ استفاده نکنید: این پنجره ها خیلی برای کاربران خوشایند نیستند پس بهتر است استفاده از آن ها را به حداقل برسانیم و در جاهایی استفاده کنیم که مناسب و موثر باشند.
- بهینه سازی کیورد ها: باید از کلمات کلیدی و عبارت های کلیدی استفاده کنید اما این را در نظر داشته باشید که هدف از استفاده از این کی ورد ها نباید جلب توجه برای موتور های جستجو گر گوگل باشد بلکه وقتی کاربر به خاطر آن کلمه به وب سایت شما می آید باید محتوای شما با کیورد هم خوانی داشته باشد وگرنه باعث پرش کاربر از سایت می شوید.
جمع بندی
در پایان باید بگوییم که بانس ریت می تواند معیاری برای ما باشد که به وسیله ی آن بفهمیم که کاربران چقدر طبق خواسته ی ما پیش می روند مثلا چند نفر دانلود می کنند، تبلیغ می بینند یا عضو می شوند. که با استفاده از این دانسته ها ما می توانیم خیلی زود به نقاط قوت و ضعف سایتمان پی ببریم. همچنین این مقوله در رتبه بندی سایت و به طبع در سئو ی سایت تاثیر گذار است پس بهتر است آن را جدی بگیریم. برای راهنمایی های بیشتر به قسمت مشاوره سئو ما سر بزنید.